Met Bridgescout® vaar je veiliger

‘Derde tanker tegen nieuwe Dorkwerderbrug’, ‘Twee doden bij brugaanvaring’, ‘Tanker verliest stuurhut bij aanvaring met Julianabrug’.

Iedereen is bekend met brugaanvaringen en de gevolgen die dit met zich meebrengt. Schade aan de stuurhut, maar ook vracht en brug lopen gevaar. Procedures met verzekeringen zijn tijdsintensief en ook de verzekeringspremie wordt beïnvloedt door de schade. Naast de praktische ongemakken bij een aanvaring lopen mensen aan boord risico. Lichamelijk, maar ook psychisch. In het verleden zijn er dodelijke slachtoffers door aanvaringen, maar ook het vertrouwen op eigen kennis en kunde van kapiteins wordt beschadigd. Aanvaringen krijgen volop aandacht in de media. Vandaag de dag worden nieuwsberichten, foto’s en video’s snel verspreid door social mediakanalen als Facebook en Twitter. Dit soort nieuwsberichten leiden tot imagoschade voor rederijen. Veiligheid aan boord wordt in twijfel getrokken.

Bridgescout® voorkomt aanvaringen en bovenstaande krantenkoppen. Het systeem geeft aan of de stuurhut laag genoeg staat om een naderende brug te passeren. Bridgescout® biedt onder andere ondersteuning op kritieke momenten, bijvoorbeeld bij beperkt zicht in de nacht of met regen. Met Bridgescout® vaar je veiliger en worden onnodige schades, slachtoffers en oponthoud voorkomen.

Over dé oplossing; Bridgescout®

Bridgescout® is een brughoogtedetectiesysteem. Vanaf 500 meter tot een object begint Bridgescout® met scannen. Vanaf 300 meter tot een object is Bridgescout® in de mogelijkheid een melding te genereren. Indien de stuurhut te hoog staat om een naderend object te passeren, wordt er (tijdig) een alarm gegenereerd. Kapitein dient de stuurhut te laten zakken tot Bridgescout® voldoende doorvaarthoogte detecteert. Bridgescout® maakt gebruik van een absolute meting. Mocht de hoogte van een object in de praktijk afwijken of is er een hoge(re) waterstand door regen, is dit voor Bridgescout® geen probleem. Bridgescout® is niet afhankelijk van omgevingsfactoren en maakt een real time scan om te beoordelen of er voldoende doorvaarthoogte is.

Bridgescout®-meldingen zijn overzichtelijk. Vanaf 500 meter tot een object licht het paneel in de stuurhut op (blauw scherm). Op dit moment attendeert het Bridgescout®-systeem de kapitein al op een naderend object. Alertheid is een onderdeel in het voorkomen van aanvaringen. Wanneer er onvoldoende doorvaarthoogte is, komt er waarschuwing op het paneel in de stuurhut (rood scherm) en zal er een (akoestisch) alarm te horen zijn. Als de stuurhut voldoende laag is, meldt Bridgescout® dit. Wanneer het zicht van de Bridgescout® geblokkeerd wordt volgt hiervan ook een melding (oranje scherm).

Interesse?

Heb je interesse in Bridgescout®? Neem contact met ons op!

Meer informatie